Een 48-jarige schipper uit Veendam is vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op het Winschoterdiep in Scheemda.

Schipper Wubbo N. stond vorig jaar augustus in beschonken toestand en zonder dodemansknop om zijn pols achter het stuur van een krachtige motorsloep.

Toen de boot een boomstam raakte, verloor hij de macht over het vaartuig en knalde hij in volle vaart op de wal. Een 50-jarige inzittende viel daarbij in het water en raakte zwaargewond aan zijn been. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Volgens de rechtbank heeft het gedrag van de schipper de dood van de opvarende niet veroorzaakt. Zijn alcoholgebruik had geen invloed op de plotselinge koerswijziging door de boomstam. Omdat niet vast is komen te staan dat het slachtoffer zijn been verloor door de scheepsschroef, is ook het niet gebruiken van de dodemansknop geen geldige reden om schuld vast te stellen.

De schipper zelf reageerde verheugd op de vrijspraak. Hij zit erg in de maag met de dood van de opvarende. De nabestaanden van het slachtoffer gaven eerder al aan hem niets te verwijten.