Drie inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) valt tuchtrechtelijk niets te verwijten als het gaat om het toezicht op de omstreden neuroloog Ernst Jansen. 

"Ze hebben zichzelf ook afgevraagd of ze het leed van de patiënten konden voorkomen. Het antwoord daarop is nee." Dat zei hun advocate vrijdag tijdens een zitting van het regionaal tuchtcollege in Zwolle.

Vijf patiënten van de toenmalige neuroloog vinden dat de inspecteurs zijn tekortgeschoten in het toezicht op de arts die opzettelijk verkeerde diagnoses stelde.

De raadsvrouw vindt dat de inspecteurs niet persoonlijk verantwoordelijk gesteld kunnen worden.

Letselschade-expert Yme Drost zei eerder dat de inspecteurs ondanks vele verontrustende signalen over Jansen Steur, geen actie ondernamen. "Het vele leed van de zeker honderd slachtoffers is mede te danken aan het niet optreden van deze inspecteurs."

Melding

Tijdens de zitting bleek dat een van de inspecteurs in 2006 een melding heeft gekregen van Jansen zelf dat hij in een kliniek in Duitsland ging werken. Toen hij ontdekte dat Jansen de kliniek niet had ingelicht over diens medicijnverslaving, ondernam hij geen actie.

Leden van het tuchtcollege vroegen de inspecteur vrijdag waarom hij toen geen aangifte heeft gedaan. De inspecteur antwoordde dat hij niet wist dat het kon.

Een patiënte van Jansen had bij een andere inspecteur geklaagd dat Jansen uitslagen van onderzoeken verscheurde, maar trok de klacht weer in.

Tuchtklacht

Bij de rechtbank dient vrijdag de tuchtklacht tegen de inspecteurs, die Drost heeft ingediend namens vijf oud-patiënten van de ex-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente.

Jansen is in februari in de strafzaak al door de rechtbank Overijssel tot drie jaar cel veroordeeld. Hij heeft bij acht patiënten opzettelijk verkeerde diagnoses gesteld waardoor zij ernstig lichamelijk letsel opliepen.

Volgens Drost is doordat de inspecteurs geen actie ondernamen "feitelijk de waarheidsvinding over het grootste medische schandaal ooit in Nederland gedwarsboomd". De slachtoffers kregen pas jaren na het ontslag van de toenmalige neuroloog uit het ziekenhuis te horen dat ze moesten stoppen met medicatie omdat de diagnose niet klopte.

Oud-patiënt Ineke Damink sprak als eerste met een van de inspecteurs. "De inspecteur vertelde me dat ze de klacht zou volgen. Maar er gebeurde helemaal niets."