Nederlanders zijn tevreden over de informatievoorziening rondom de NSS-top. Ruim 73 procent is positief over de informatie omtrent de verkeersmaatregelen.

Een derde vindt dat het normale verkeer te veel is belast. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zes op de tien mensen die tijdens de Nucleair Security Summit (NSS) vorige maand voor hun werk in Den Haag moesten zijn, heeft die reis afgezegd of uitgesteld. Een kwart van de forenzen werkte thuis of op een andere plaats.

Voor de nucleaire top zegde 23 procent van de ondervraagden afspraken af en nam zestien procent een of meerdere vrije dagen op.

Verkeersinfarct

In aanloop naar de nucleaire top waarschuwden Rijkswaterstaat voor een mogelijk verkeersinfarct. Mensen die in Den Haag moesten zijn, konden beter thuis blijven of ergens anders werken.

Grote problemen bleven echter uit. Rijkswaterstaat meldde vorige maand al dat er tot vijftig procent minder auto's op de weg waren.

Kosten

De helft van de ondervraagden vindt de kosten van de top, geschat op ruim 24 miljoen euro, wel te hoog. Over het algemeen zijn ze verder wel trots dat Nederland een dergelijke top heeft georganiseerd en dat alles goed is verlopen.

De kosten van de organisatie van de nucleaire top zijn wel binnen het budget gebleven. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt. De eindafrekening is nog niet gemaakt. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de begroting van 24 miljoen euro wordt overschreden.

In het begrote bedrag zijn de kosten voor de beveiliging van de internationale conferentie niet meegenomen. Hoeveel die beveiliging heeft gekost, staat niet in de brief.

Impuls

Tegenover de kosten van de bijeenkomst staat volgens Timmermans een economische impuls door de aangehaalde handelsrelaties. Ook heeft de top op de langere termijn positieve effecten op de internationale reputatie van Nederland, verwacht Timmermans.

De tweedaagse top werd bijgewoond door 42 staatshoofden, regeringsleiders en topfiguren van internationale organisaties. Onder hen was ook de Amerikaanse president Barack Obama.