Het aantal verstrekte wapenvergunningen is na de schietpartij in Alphen aan den Rijn drie jaar geleden flink gedaald. In 2011 werden nog 77.983 vergunningen verleend, vorig jaar waren dat er 75.806.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar gegevens die via de Wet openbaarheid van bestuur bij de politie zijn opgevraagd.

Sinds de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof op 9 april 2011 heeft de politie de controle tijdens en na de aanvraag van een wapenvergunning flink opgeschroefd.

Er worden voornamelijk minder vergunningen aangevraagd. Daarnaast worden vergunningen vaker ingetrokken of geweigerd. De meeste ingetrokken of geweigerde vergunningen in 2013 zijn aangevraagd voor schietsport (166) of jacht (141). Voor die doeleinden worden ook de meeste vergunningen verleend.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de politie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Aangescherpt

Het aantal nieuwe aanvragen voor wapenvergunningen is sinds 2007 afgenomen van 20.726 naar 16.741 per jaar. Volgens een woordvoerster van de politie is er geen onderzoek gedaan naar de verklaring voor die daling.

"De politie hoorde op grond van incidentele reacties dat de aanscherping van de regels voor de verlofhouder reden was af te zien van een verlenging", zegt de politie-woordvoerster.

In 2007 waren nog 54 geregistreerde wapens voor zelfverdediging in omloop, vorig jaar is dat aantal gedaald naar 19. "Het varen op internationale wateren waar geen daadkrachtige handhavingsautoriteit is," is volgens de politie vaak een reden om zo'n vergunning aan te vragen.

Tussen 2011 en 2012 steeg het totaal aantal geregistreerde wapens van 213.626 naar 215.030. In 2013 was dat weer gedaald naar 212.445.

Alphen

Vorige week woensdag was het exact drie jaar geleden dat Tristan van der Vlis tijdens een schietpartij in Alphen aan den Rijn zes personen en zichzelf doodde en zeventien personen verwondde. Deze schietpartij was de aanleiding voor herziening van de regels rondom wapenvergunningen.

Aanvragers van een wapenvergunning worden nu op risicofactoren gescreend, zoals crimineel gedrag, agressie en extreme uitingen van radicalisatie. Ook wordt gekeken of een aanvrager in het politiesysteem voorkomt.

Tristan van der Vlis werd in 2006 gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Twee jaar later werd zijn aanvraag voor een wapenvergunning echter alsnog door de politie goedgekeurd. Hij was lid van een schietvereniging.

Ameland

De kleine gemeenten Ameland (30 vergunningen per 1.000 inwoners), Noord-Beveland (20) en Schiermonnikoog (20) hebben de meeste wapenvergunningen ten opzichte van het aantal inwoners.

"Hier wordt relatief veel aan jacht gedaan", verklaart een woordvoerster van de gemeente Ameland. "Onze jachtverenigingen proberen de jeugd ook bij de club te betrekken om de traditie voort te zetten."

Beweeg de cursor over de gemeente voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van de politie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Zeeland

Als de kleine gemeenten niet worden meegerekend, heeft Tubbergen met 18,7 de meeste vergunningen per 1.000 inwoners. Ook in de oostelijke gemeenten en Zeeland zijn relatief veel wapenvergunningen verleend. Het gaat hier grotendeels om jachtvergunningen.

In Utrecht is het aantal vergunningen ten opzichte van het inwonertal het laagst, namelijk 1,56 per 1.000. Daarmee staat het nog onder Eindhoven (1,74), Delft (1,83), Amsterdam (1,84), Rotterdam (1,85) en Den Haag (1,96).

Bekijk hier de gegevens over wapenvergunningen van 2007 tot en met 2013