Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tegen maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens de rechtszaak in Assen tegen de maagchirurg, die wordt beschuldigd van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Nick R. voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. Hij werd in 2009 ontslagen toen bleek dat relatief veel patiënten complicaties hadden opgelopen of waren overleden.

Zeventien patiënten en nabestaanden deden aangifte tegen de chirurg. Maar na onderzoek van drie jaar is het slechts in één zaak tot vervolging gekomen: de zaak van het achtergelaten wondgaas.

Wondgaasje

Het operatieteam van het Scheper Ziekenhuis in Emmen wist, zo bleek dinsdag, dat na een maagverkleiningsoperatie bij een vrouw in 2009 een wondgaasje zoek was. 

Een van de assistenten waarschuwde voormalig maagchirurg Nick R. daarvoor. Die was er echter van overtuigd dat het gaasje niet in het lichaam van zijn patiënte was achtergebleven ''maar ergens anders''.

Het medische team heeft indertijd de hele operatiekamer afgezocht naar het verdwenen gaasje, maar dat nergens kunnen vinden. Een voorstel om de patiënte met een röntgenapparaat te onderzoeken, werd door R. afgewimpeld. Ook heeft hij niet gerapporteerd dat een gaasje zoek was.

De patiënte kreeg na de operatie heftige buikpijn. Het verloren wondgaasje bleek de boosdoener, dat drie maanden later in haar buikholte werd teruggevonden.

Negatieve publiciteit

De officier woog in de eis mee dat R., die met gebogen hoofd toeluisterde, veel negatieve publiciteit over zich heen heeft gekregen en dat het strafrechtelijk onderzoek lang heeft geduurd. Ook vindt justitie dat het Scheper Ziekenhuis, van 2004 tot en met 2009 werkgever van R., evenmin vrijuit gaat.

Het ziekenhuis kan strafrechtelijk weliswaar niet worden vervolgd, maar heeft die jaren een ''klimaat gecreëerd waardoor dit kon gebeuren'', aldus justitie. ''Het groeide R. boven het hoofd, hij kreeg steeds meer op zijn bordje. Niet voor niets heeft het ziekenhuis in 2009 zelf een actielijst met dertig verbeterpunten opgesteld.'' Korte tijd later stopte het ziekenhuis helemaal met het uitvoeren van maagverkleiningsoperaties.

In totaal was zeventien keer aangifte tegen de maagchirurg gedaan; in zes gevallen door nabestaanden van patiënten die na een maagverkleiningsoperatie zijn overleden, en door elf mensen die zeiden dat ze ernstig letsel hebben overgehouden. Maar na een lang en ''uiterst complex'' onderzoek concludeerde justitie dat slechts in één zaak vervolging mogelijk was, die van het achtergebleven wondgaasje.

Emoties

De zaak roept veel emoties op. Een gespannen R. zei bij aanvang van de zitting dat hij hoopt dat hij na vijf jaar ''eindelijk alles kan afronden en achter me kan laten''.

Er waren ook veel oud-patiënten en nabestaanden van overleden patiënten naar de rechtbank gekomen. De rechter moest hen tot rust manen omdat zij voortdurend commentaar hadden bij uitspraken van R. ''Daar moet u mee ophouden'', zei de voorzitter van de rechtbank.