Bijna zeventienduizend jongeren zijn vorig jaar naar Stichting Halt doorgestuurd voor een zogenoemde leerstraf. Zwaardere delicten worden bovendien vaker naar Halt verwezen.

Een officier van justitie kan besluiten om jongeren naar Halt te sturen in plaats van een taakstraf van het Openbaar Ministerie (OM) of een boete. In 2012 moest 9 procent een leerstraf bij Halt uitvoeren, voor delicten die eerder door het OM werden afgehandeld.

Vorig jaar is dat gestegen naar 13 procent. Dat blijkt uit jaarcijfers van de organisatie.

Halt vindt dit een positieve ontwikkeling, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. "De officier van justitie kan een betere afweging maken wat de beste interventie voor de dader en het slachtoffer is. In sommige gevallen is een Halt-straf een effectief middel."

Tijdens een Halt-straf biedt een jongere altijd excuses aan aan het slachtoffer. Soms bemiddelt Halt tussen daders en slachtoffers tijdens een zogeheten herstelgesprek. De ouders van de dader zijn altijd betrokken bij een Halt-straf

Baldadigheid

Drie van de vier overtreders zijn jongens. Meisjes zijn het vaakst betrokken bij vermogensdelicten (43 procent) en schoolverzuim (41 procent).

De meeste delicten waarvoor Halt-straffen voor zijn uitgedeeld, vallen onder de categorie baldadigheid.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Bureau Halt. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Katwijk

In Katwijk worden veertig Halt-straffen per duizend jongeren opgelegd. Dat is het hoogste aantal in Nederland. Ook in Cromstrijen (33) en Dordrecht (31) worden relatief veel taakstraffen uitgedeeld.

In de grote steden hebben Rotterdam en Den Haag 22 straffen per duizend jongeren opgelegd. Amsterdam en Utrecht zitten daar iets onder met 19 per duizend jongeren.

Beweeg de cursor over de gemeente voor meer informatie. Het gaat om jongeren in de Halt-leeftijd (12 tot 18 jaar). De gegevens zijn afkomstig van Bureau Halt. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Buurtpreventie

"Gemeenten pakken jeugdcriminaliteit en het gevoel van onveiligheid verschillend aan", verklaart de woordvoerder van Halt het verschil. "Zo richten sommige gemeenten zich specifiek op het aanpakken van hangende jeugdgroepen."

Bekijk hier het aantal doorverwijzingen naar Halt per gemeente