Het operatieteam van het Scheper Ziekenhuis in Emmen wist dat na een maagverkleiningsoperatie bij een vrouw in 2009 een wondgaasje zoek was. 

Een van de assistenten waarschuwde voormalig maagchirurg Nick R. daarvoor. Die was er echter van overtuigd dat het gaasje niet in het lichaam van zijn patiënte was achtergebleven ''maar ergens anders''.

Het medische team heeft indertijd de hele operatiekamer afgezocht naar het verdwenen gaasje, maar dat nergens kunnen vinden. Een voorstel om de patiënte met een röntgenapparaat te onderzoeken, werd door R. afgewimpeld. Ook heeft hij niet gerapporteerd dat een gaasje zoek was.

De patiënte kreeg na de operatie heftige buikpijn. Het verloren wondgaasje bleek de boosdoener, dat drie maanden later in haar buikholte werd teruggevonden.

Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak in Assen tegen de maagchirurg, die wordt beschuldigd van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Emoties

De zaak roept veel emoties op. Een gespannen Nick R. zei bij aanvang van de zitting dat hij hoopt dat hij na vijf jaar ''eindelijk alles kan afronden en achter me kan laten''.

Er waren ook veel oud-patiënten en nabestaanden van overleden patiënten naar de rechtbank gekomen. De rechter moest hen tot rust manen omdat zij voortdurend commentaar hadden bij uitspraken van R. ''Daar moet u mee ophouden'', zei de voorzitter van de rechtbank.

Nick R. voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. Hij werd in 2009 ontslagen toen bleek dat relatief veel patiënten complicaties hadden opgelopen of waren overleden.

Zeventien patiënten en nabestaanden deden aangifte tegen de chirurg. Maar na onderzoek van 3 jaar is het slechts in één zaak tot vervolging gekomen: de zaak van het achtergelaten wondgaas.