Slachtoffers van het schietdrama in Alphen aan den Rijn krijgen een schadevergoeding van de verzekeraar van schutter Tristan van der Vlis.

Nationale Nederlanden heeft besloten 454.000 euro uit te keren uit de aansprakelijkheidsverzekering die de schutter had. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag.

Van der Vlis richtte drie jaar geleden in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen een bloedbad aan. Zes mensen kwamen om het leven en zestien mensen raakten gewond. Van der Vlis pleegde daarna zelfmoord.

De in totaal 4,5 ton voor de slachtoffers is voor compensatie van materiële en immateriële schade (smartengeld). De slachtoffers krijgen deze week van Nationale Nederlanden een brief over de afhandeling.

Op voorstel van de verzekeraar stelt de rechtbank dinsdag letselschade-expert Berth Groot aan als zogeheten vereffenaar. Hij gaat de schade voor de slachtoffers bepalen.

Staat

Het Amsterdamse advocatenkantoor Beer Advocaten vertegenwoordigt 54 van de slachtoffers van het drama. Behalve van de verzekeraar willen ze ook geld van de Staat en de politie, die Van der Vlis ondanks psychische problemen een wapenvergunning verstrekte.

Ook slachtoffers die geen cliënt zijn van het advocatenkantoor kunnen zich bij de verzekeraar melden.

Nationale Nederlanden heeft volgens de woordvoerder nooit besloten dat het niet zou betalen. Dat het drie jaar duurde, noemt hij een "normaal proces waar je doorheen moet".