Advocaat Jan-Hein Kuijpers was zondag "te vroeg" met het naar buiten brengen van het relaas van het overvallen juweliersechtpaar in Deurne.

Dat zegt advocate Benedicte Ficq, die de nabestaanden van de doodgeschoten Youssef H. (29) vertegenwoordigt, tegen NU.nl. 

"Kuipers heeft de beveiligingsbeelden niet gezien, dus alles wat hij zegt is op basis van de verklaringen van zijn cliënten", stelt Ficq. "Hij neemt daarmee te vroeg stelling. Dit is maar een deel van het verhaal."

De advocaat van het echtpaar moet volgens Ficq "beseffen dat hij de onderzoeken niet kan betrekken in wat hij zegt, want die zijn nog niet afgerond". Ook Ficq heeft de camerabeelden nog niet gezien, omdat die in het belang van het onderzoek niet zijn vrijgegeven. 

Kuipers sprak zondag met de NOS over de zaak. Hij stelde onder meer dat de vrouw van het echtpaar, Marina (52), in blinde paniek heeft geschoten en dat er absoluut sprake is van noodweer.  

Opmerkelijk

Vooral de verklaring van het echtpaar dat de vrouw het eerste schot door een dichte deur heeft gelost, zette Ficq aan het denken. De juwelier was op dat moment in een andere ruimte van de zaak in een worsteling verwikkeld met de overvallers. 

"Dat schot door de deur vind ik opmerkelijk, want ze zou geschoten hebben omdat één van de overvallers 'schiet 'm kapot' riep tegen zijn kompaan. De overvaller wiens nabestaanden ik vertegenwoordig kwam uit Italië en sprak geen woord Nederlands."

Voorrang

Ficq hoopt dat het onderzoek snel is afgerond. "Dat zou voor iedereen goed zijn. Maar je weet gewoon dat het weken kan duren. Dit is wel een zaak waarbij ik er vanuit ga dat er enige sprake is van voorrang."

Bij de overval in Deurne op 28 maart kwamen overvallers Youssef F. en Abdel H. om het leven. Het juweliersechtpaar worden officieel nog verdacht van medeplegen van doodslag.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier