Stichting de Zonnebloem overweegt aangifte te doen tegen het VARA-programma De Wereld Draait Door omdat een verslaggever van grote hoogte een bierflesje naar een rondvaartboot van de stichting gooide. 

Het flesje vloog richting een openstaand luik van de boot, maar ketste af op de rand en vloog vervolgens in het water. De gehandicapten en medewerkers aan boord zijn flink geschrokken, zegt directeur van de Zonnebloem Noud van Rooij zaterdag.

Het flesje werd gegooid tijdens een interview met de Duitse dichter Till Lindemann in Amsterdam. De dichter vroeg of hij zijn bierflesje op een passerende rondvaartboot mocht gooien.

Verslaggever Erik Dijkstra stemde in en gooide vervolgens zelf een flesje naar de boot. "Ze kregen dat ding bijna op de kop", zei de dichter vervolgens. "Nee, dat ging best goed", reageerde Dijkstra al lachend.

Verbaasd

"Ik was stomverbaasd toen ik de beelden terugzag, het is ongelooflijk", zegt Van Rooij. "Dat zoiets gebeurt is nog tot daar aan toe, maar dat het ook wordt uitgezonden vind ik onbegrijpelijk. Het is een beetje pathetisch om op deze manier je kijkcijfers op te willen schroeven."

Bij het incident zijn voor zover de directeur weet geen gewonden gevallen. "Anders had ik het wel gehoord, maar de mensen aan boord zijn ongetwijfeld flink geschrokken."

Stappen

De Zonnebloem heeft bij de VARA aangegeven dat de stichting zich beraadt op welke stappen verder worden ondernomen. "Ik wil eerst alle partijen spreken voordat we hier een besluit over nemen. Het minste wat ik verwacht is dat contact met ons wordt opgenomen", zegt Van Rooij. Hij wil de redacteur uitnodigen twee of drie dagen mee te werken bij de stichting. "Dan ziet hij eens van dichtbij wat wij hier doen."

De Zonnebloem organiseert activiteiten voor mensen met een beperking en heeft hiervoor ook een eigen aangepaste rondvaartboot.

Onderzoek

De politie onderzoekt het incident. Dat laat een woordvoerder zaterdag weten. Het tv-programma De Wereld Draait Door, dat vrijdag de beelden uitzond, heeft inmiddels excuses aangeboden. 

De Amsterdamse politie heeft de beelden van het incident gezien en laat onder meer uitzoeken of een aangifte nodig is om er een zaak van te kunnen maken. Directeur van de Zonnebloem Noud van Rooij vertelt pas maandag genoeg feiten op een rij te hebben om de knoop te kunnen doorhakken of aangifte wordt gedaan of niet. 

Zo is onder meer nog niet duidelijk wie er precies aan boord waren van het schip toen Jakhals Erik een flesje bier naar beneden kegelde. "Het is ons eigen schip, waar elke dag mensen uit het hele land op meevaren. Ik weet nu alleen dat ze geschrokken zijn." 

Excuses

Van Rooij zegt verder dat hij zowel verslaggever Erik Dijkstra als eindredacteur Dieuwke Wynia heeft gesproken. Dijkstra zou diep door het stof zijn gegaan en hebben gezegd zijn actie achteraf 'ongelooflijk stom' te hebben gevonden. Zijn excuses zijn aanvaard. 

Van Rooij zou maandag graag met Jakhals Erik in De Wereld Draait Door terugkomen op de kwestie. Volgens hem liet Wynia doorschemeren ook op een dergelijke manier nog aandacht aan het incident te willen besteden.