De buurtvader uit Eindhoven die zei een derde dader van de overval op juwelier Goldies in Deurne te kennen, komt op zijn uitspraken terug. 

Tegenover Omroep Brabant zegt hij vrijdag dat er helemaal geen derde verdachte is.

"Ik weet niet eens of er een derde verdachte is. Ik ken hem in ieder geval niet en de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven ook niet", aldus Abdellah Oualkaid. De buurtvader zegt dat hij is 'meegezogen in het verhaal van de derde verdachte in de media'.

Dat bedreigingen aan het adres van Oualkaid de reden zouden zijn om terug te komen op zijn verhaal, klopt niet. "Ik word niet bedreigd. Daar zou ik me ook niet door laten stoppen want ik ben voor de vrijheid van meningsuiting."

Oualkaid zei eerder deze week tegen Omroep Brabant dat hij een goed beeld heeft van een derde dader die betrokken zou zijn bij de overval, maar dat hij hem niet aangeeft.

Zijn uitspraken deden veel stof opwaaien. Zo stelde de PVV vrijdag Kamervragen over de kwestie. Partijleider Geert Wilders vond dat de politie hem moest oppakken omdat hij informatie achterhoudt.

Imam

De imam van de Marokkaanse moskee in Eindhoven heeft tijdens het vrijdaggebed gezegd dat het voor mensen de maatschappelijke en islamitische plicht is om de derde overvaller aan te geven als ze hem kennen, desnoods anoniem. Toehoorders hebben dat vrijdag gemeld.

De imam gelooft overigens niet dat de naam van een mogelijke derde overvaller breed bekend is binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven.

Actiegroep

De actiegroep Identitair Verzet heeft bij de gemeente Eindhoven aangekondigd dat leden zondag in de Eindhovense wijk Gestel Marokkanen gaan oproepen om de derde overvaller aan te geven. Identitair Verzet is een relatief onbekende, kleine actiegroep die zich inzet voor behoud van de Nederlandse identiteit en verzet tegen toenemende immigratie en islamisering.

De imam heeft moslims opgeroepen om rustig te blijven en hun kinderen binnen te houden om escalatie te voorkomen.

Burgerplicht

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad dat Oualkaid de burgerplicht heeft om de mogelijke derde verdachte aan te geven. Zondag wil een actiegroep in het Eindhovense stadsdeel Gestel huis aan huis bij mensen langs om hen op te roepen een derde dader van de overval aan te geven.

De juwelier in Deurne werd twee weken geleden door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders, beide van Marokkaanse afkomst, doodgeschoten.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier