De buurtvader uit Eindhoven die zegt een derde dader van de overval op juwelier Goldies in Deurne te kennen, heeft de burgerplicht hem aan te geven. 

Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad.

"Ik vind dat als je kennis draagt van een strafbaar feit, je de burgerplicht hebt dat te melden", aldus Asscher. Buurtvader Abdellah Oualkaid zei eerder deze week tegen Omroep Brabant dat hij een goed beeld heeft van een derde dader die betrokken zou zijn bij de overval, maar dat hij hem niet aangeeft.

De PVV heeft vrijdag Kamervragen gesteld over de kwestie. De partij van Geert Wilders ziet in het bericht het bewijs dat de integratie van Marokkanen in Nederland is mislukt. De partij spreekt zelfs van een parallelle samenleving naast de Nederlandse. Asscher benadrukte dat hij de Kamervragen eerst wil bestuderen voor erop in te gaan.

Afkeren

In zijn algemeenheid voegde de bewindsman er wel aan toe dat hij al langer zorgen heeft over, bijvoorbeeld, de ontwikkelingen in de Turkse gemeenschap, waarbij mensen zich afkeren van de Nederlandse samenleving.

"Dat is ook de reden dat ik ben gekomen met regulering voor de moskee-internaten. Zorgen dat kinderen in ons land echt opgroeien als deel van onze samenleving."

Derde dader

De juwelier in Deurne werd vrijdag 28 maart door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders, beide van Marokkaanse afkomst, doodgeschoten. Al snel doken geluiden op dat er een derde dader is en dat binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven bekend zou zijn om wie het gaat.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier