Het aantal plofkraken neemt steeds verder af. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er zes gepleegd, laat de politie vrijdag weten. Over heel 2013 waren dat er 129.

In de laatste zes maanden van vorig jaar nam het aantal plofkraken ook al flink af.

De daling is het gevolg van een 'nauwe samenwerking' tussen politie, justitie en banken. De politie vergrootte de pakkans, justitie verhoogde de strafeisen en de banken zorgen voor beter beveiligde automaten.

Vooral na twee actiedagen die vorig jaar werden gehouden zag de politie het aantal ram- en plofkraken sterk dalen. Er werden toen 65 aanhoudingen verricht. Ook werden wapens en materiaal voor het plegen van ram- en plofkraken in beslag genomen.

Sporen

De aanpak is onder meer succesvol doordat sporen van verschillende onderzoeken landelijk werden gedeeld. Dat leverde 'hits' op in het hele land. "Zo gebeurde het dat een verdachte die voor een heel ander feit was aangehouden, ineens in beeld kwam in een onderzoek naar een plofkraak in een ander deel van het land", aldus de politie.

De politie benadrukt "scherp in de gaten te houden" of andere delicten nu vaker voorkomen. Dat is vooralsnog niet het geval.