Pater Frans van der Lugt, die maandag in de Syrische stad Homs werd vermoord, wordt op vrijdag 25 april herdacht in de Obrechtstraatkerk in Amsterdam.

Dat heeft de Nederlands-Vlaamse provincie van de Orde van de Jezuïeten in Brussel donderdag laten weten.

''Deze gedachtenisviering is gepland in goed overleg met de familie van de pater'', zei secretaris Jan Stuyt van de provincie. De dienst in de kerk in Amsterdam-Zuid begint om 11.00 uur.

Bij de viering, in de week na Pasen, zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse bisschoppen, vredesbeweging Pax en van Syrische geloofsgemeenschappen in Nederland.

Bankierszoon

Pater Frans werd in 1938 in Den Haag geboren als zoon van een bankier en groeide op in Amsterdam. ''Daar bezocht hij de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans (Obrechtstraatkerk) toen hij op het Ignatiuscollege zat'', aldus Stuyt.

Frans van der Lugt vertrok bijna vijftig jaar geleden naar het Midden-Oosten. Hij werkte in Homs met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten. In de belegerde stad werd hij maandag vermoord.

''De dag erna is hij begraven in de tuin van het klooster waar hij de laatste twintig jaar gewoond heeft en waar hij in januari dramatische oproepen deed om voedsel te sturen.''

Komende vrijdag al wordt in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam een mis aan de pater opgedragen, in het bijzijn van vijf Nederlandse bisschoppen en de koptisch-orthodoxe bisschop Baramousy.