Kardinaal Wim Eijk hoopt en bidt voor een zalig- en heiligverklaring van pater Frans van der Lugt, die maandag in Syrië werd vermoord.

Dat zei Eijk woensdag in het EO-radio-programma Dit is de Dag.

Volgens het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland is de dood van de pater te vergelijken met het martelaarschap. Van der Lugt bleef tot het laatst bij zijn mensen in de door burgeroorlog getroffen stad Homs.

''Pater Van der Lugt heeft ervoor gekozen om net als de Goede Herder, ook als het moeilijk was, bij zijn opdracht te blijven, namelijk de zending die hij had”, aldus Eijk.

Wonder

Iemand kan als martelaar voor het geloof zalig en daarna heilig worden verklaard. Voor een zaligverklaring is dan niet nodig dat er is vastgesteld dat op zijn of haar voorspraak een wonder is verricht.

Een beslissing daarover wordt genomen door de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen in Rome en vervolgens de paus. Normaliter wordt iemand niet binnen vijf jaar na zijn overlijden zalig verklaard.

Paus Franciscus, die evenals Van der Lugt een jezuïet is, liet woensdag nog op het Sint-Pietersplein in Rome weten dat de moord hem ''met diepe pijn", heeft vervuld.

Profiel: 'Van der Lugt bleef Syriërs trouw tot de dood'