De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het is de eerste prijsstijging in ruim drie jaar.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning is in het eerste kwartaal gestegen naar 209.000 euro. De laatste keer dat de huizenprijzen toenamen was in het derde kwartaal van 2010.

In het vierde kwartaal van 2013 daalde de waarde van woningen nog met 0,8 procent. Ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar zijn de huizenprijzen afgelopen kwartaal 0,3 procent gestegen.

"Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen", relativeert voorzitter Ger Hukker.

Vooral de prijs van appartementen (2,9 procent) en hoekwoningen (2,2 procent) is toegenomen. Tussenwoningen zijn 0,5 procent in waarde gestegen, twee-onder-een-kapwoningen stijgen noch dalen in prijs. De waarde van vrijstaande woningen is het eerste kwartaal met 1 procent gedaald.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c) NU.nl/Jerry Vermanen

Verkopen

Het aantal woningverkopen is voor het derde achtereenvolgende kwartaal toegenomen, met maar liefst 41,5 procent in vergelijking met vorig jaar.

Het eerste kwartaal van 2013 was een slecht kwartaal, mede door de gewijzigde regels rondom de aftrek van hypotheekrente. Nederlanders die op zoek waren naar een woning, kochten daarom in veel gevallen eind 2012 een huis.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben NVM-makelaars 24.360 woningen verkocht. Naar schatting ligt het aantal woningverkopen voor de gehele Nederlandse markt op 32.700. Niet eerder in de afgelopen vijf jaar zijn er in het eerste kwartaal zo veel huizen verkocht.

Woningen

Wel werden er minder woningen verkocht dan in het laatste kwartaal van 2013, maar dat heeft te maken de 'seizoenstrend'. "Het aantal woningverkopen is het eerste kwartaal van het jaar vrijwel altijd het minste kwartaal." De daling is dit jaar kleiner dan gemiddeld, wat volgens Hukker wijst op een goede start van het jaar.

De vraagprijs van woningen blijft wel dalen, met 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral doordat nieuw aanbod tegen een lagere prijs in de markt gezet wordt.

Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs is ook afgenomen. Inmiddels ligt de transactieprijs gemiddeld 7,1 procent lager; een jaar geleden was dat nog 10,7 procent.
Het verschil tussen de verkoopprijs en de laagste vraagprijs bedraagt 5,5 procent.

Verkocht

Bijna een derde van het nieuwe aanbod is binnen drie maanden verkocht. Tijdens het dieptepunt van de crisis wisselden slechts een op de vijf huizen binnen een kwartaal van eigenaar.

Volgens Hukker zien met name starters hun kans. "Starters zien de huidige markt als een uitstekend instapmoment. En starters zijn van oudsher de motor van de woningmarkt."

Hukker verwacht voor het tweede kwartaal dat de 'nieuwe lente' op de woningmarkt zal doorzetten. "Het komende kwartaal zal wellicht het hoogste aantal transacties sinds het begin van de crisis laten zien. Ook de woningprijzen zullen in steeds meer economisch sterke regio’s stijgen."

Bekijk de reactie van NVM-voorzitter Hukker:

'Woningmarkt nog lang niet gezond'Bijna helft starters wil dit jaar huis kopen