Het aantal zedendelinquenten dat onder toezicht staat bij Reclassering Nederland is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers.

Vooral het toezicht op mensen die een zedendelict pleegden met een minderjarige is sterk gegroeid.

Reclassering Nederland is de grootste organisatie die toezicht houdt op volwassen delinquenten in Nederland. Van de ruim 20.000 ondertoezichtgestelden, had ruim 8 procent zich schuldig gemaakt aan een zedendelict, variërend van verkrachting tot exhibitionisme.

Ongeveer twee derde van deze groep pleegde een delict tegen een minderjarige.

Minderjarigen

Ongeveer 2,5 procent van de mensen die veroordeeld zijn voor een aanranding of verkrachting van een minderjarige, werd binnen 2 jaar tijd weer verdacht van een dergelijk delict. 

Het gaat om een totaalgroep van 234 pedoseksuelen die eerder waren veroordeeld voor verkrachting of aanranding van een kind. Deze veroordeelden stonden gemiddeld twee jaar onder toezicht. Tijdens dat toezicht zijn er zes personen opnieuw verdacht in kindermisbruikzaken.

Bekende

De daders die een zedendelict begaan, zijn vaak een bekende van het slachtoffer, zo blijkt uit de cijfers van Reclassering Nederland.

Vooral als een minderjarige het slachtoffer is, komt het maar in ruim 20 procent van de gevallen voor dat een onbekende de schuldige is. Onder de ondertoezichtgestelde zedenmisdadigers zijn slechts 14 vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de daders is 42 jaar.

Overigens is het niet zo dat alle vanwege een zedendelict ondertoezichtgestelde mensen ook een celstraf hebben uitgezeten, aldus een woordvoerster. Ze hebben vaak wel in de cel gezeten in verband met voorarrest, maar slechts 57 procent kreeg naast het toezicht ook een celstraf als zij zich schuldig hadden gemaakt aan aanranding, ontucht of verkrachting.

Slechts 37 procent van de mensen die zich schuldig maakten aan een zogenoemd 'hands-off delict’, zoals het bezit van kinderporno of grooming, kreeg een celstraf bovenop het toezicht.