In veel Nederlandse katholieke kerken wordt komend weekend stilgestaan bij de dood van pater Frans van der Lugt.

De pater-jezuïet werd maandagochtend doodgeschoten bij zijn klooster in de belegerde Syrische stad Homs. In veel parochies zal voor hem worden gebeden, zo liet de Rooms-Katholieke Kerk Nederland woensdag weten.

In Amsterdam wordt vrijdagavond, tijdens de Avond van de Martelaren, een mis voor hem opgedragen in de Nicolaasbasiliek. Daarbij zullen vijf Nederlandse bisschoppen zijn en ook de koptisch-orthodoxe bisschop Baramousy.

Ook veel predikanten van protestantse kerken zullen zondag tijdens de dienst stilstaan bij de moord op de pater, denkt een woordvoerster van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Paus

Paus Franciscus zegt diep geraakt te zijn over de moord op Van der Lugt in de Syrische stad Homs. 

''De brute moord vervulde mij met diepe pijn en deed me weer denken aan de vele mensen die lijden in dat gemartelde land. Mijn geliefde Syrië, dat al veel te lang in de greep is van bloedige conflicten, die blijven zorgen voor dood en vernietiging'', aldus de paus.

Hij richtte zich ook tot de strijdende partijen en de internationale gemeenschap: ''Leg jullie wapens neer, geen oorlog meer, geen vernietiging meer!''

Homs

In Homs werd woensdag een herdenkingsmis voor pater Frans gehouden. Dat gebeurde in een klooster in het niet-bezette deel van de Syrische stad. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlands-Vlaamse provincie van de Orde der Jezuïeten gezegd. Van der Lugt woonde in een klooster in het deel van Homs dat wel is bezet.

Van der Lugt is intussen begraven op het terrein van zijn klooster, zo bevestigde Stuyt.