Een man die werd veroordeeld omdat hij zijn ex-vriendin had overgoten met zwavelzuur, waarna zij zelfmoord pleegde, is het niet eens met zijn straf. 

Hij kreeg vorige maand in hoger beroep zestien jaar cel en tbs. Hij stapt nu naar de Hoge Raad, de hoogste strafrechter in Nederland.

Regilio K. drong in augustus 2011 de woning van zijn ex in Zoetermeer binnen. Hij bond haar in haar slaapkamer vast, schoor haar hoofd kaal en goot vervolgens een halve liter zwavelzuur over haar heen, in het bijzijn van haar driejarige dochtertje.

De vrouw raakte ernstig verminkt aan haar gezicht. Ze lag maanden in een brandwondencentrum en onderging talloze operaties. Zij kon niet langer voor haar kinderen zorgen of werken.

''Hij heeft mij als moeder vermoord. Ik kan geen leuke dingen met mijn kinderen doen, niet met ze naar buiten'', zei de vrouw in 2012 in een interview met Hart van Nederland. Vorig jaar, ongeveer 1,5 jaar na de aanval, pleegde ze zelfmoord.

'Uitzichtloos lijden'

De dood van de vrouw zorgde ervoor dat K. schuldig was aan onder meer zware mishandeling met de dood tot gevolg, oordeelde het gerechtshof in Den Haag vorige maand. Volgens de rechters was de zelfmoord een direct gevolg van het ''ondraaglijk en uitzichtloos lijden'' van de vrouw na de aanval.

K.'s advocate Aysa Cimen is het niet eens met de rechters. ''Er speelden meer factoren bij de beslissing van de vrouw. Bovendien gaat het om het beginsel dat redelijke toerekening heet. Is zij komen te overlijden als gevolg van een handeling van mijn cliënt? Wij zeggen van niet. Er was geen opzet om haar te doden.''

Vernietigen

Een cassatie is geen nieuwe strafzaak. De Hoge Raad kijkt niet naar de inhoud, maar onderzoekt alleen of de lagere rechters de regels goed hebben toegepast en of ze hun uitspraak goed hebben onderbouwd. De Hoge Raad kan de uitspraak van het gerechtshof vernietigen. In dat geval moet een lagere rechter opnieuw beoordelen waar K. schuldig aan is.