Ruim 164.000 mensen hebben vorig jaar een beroep gedaan op slachtofferhulp, 9 procent meer dan in 2012. Het zijn vooral slachtoffers van geweld, nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen.

Dat meldt Slachtofferhulp Nederland dinsdag. De organisatie biedt naast praktische en emotionele ondersteuning ook juridische hulp.

In 2013 hielp de organisatie ruim 19.000 mensen bij het verhalen van schade, een stijging van 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Met het opstellen van slachtofferverklaringen en het voorbereiden op spreekrecht tijdens rechtszaken werden ruim 4.500 mensen geholpen, 3 procent meer dan in 2012.

Minder slachtoffers hadden behoefte aan informatie of begeleiding bij een strafproces. Het aantal mensen dat informatie wilde hebben over zo'n proces is vorig jaar met 9 procent gedaald tot bijna 6.900 slachtoffers en nabestaanden.

Slachtofferhulp Nederland bood afgelopen jaar 20 procent meer slachtoffers vervolghulp. 14.300 mensen zijn doorverwezen naar bijvoorbeeld maatschappelijk werk, een huisarts of een Steunpunt Huiselijk Geweld.