Door de zorgelijke situatie op de Krim kan snijden in uitgaven voor Defensie niet langer gerechtvaardigd worden met het argument dat de Koude Oorlog voorbij is, stelt generaal Tom Middendorp, de hoogste militaire baas in Nederland.

''Vrijheid is niet vanzelfsprekend en vrijheid is ook niet gratis'', aldus Middendorp dinsdag in een interview met Trouw. Hij vergelijkt de NAVO met een verzekeringspolis.

''Voor 1 procent van ons bruto binnenlands product hebben we een goedkope polis waarvoor we NAVO-dekking in huis halen.''

Over de bezuinigingen op Defensie zegt de generaal: ''Je kunt wel steeds minder premie betalen voor je polis, maar dan heb je ook minder dekking.''

Bezuiniginsronden

Militairen vinden het volgens hem maar moeilijk met elkaar te rijmen dat er steeds koerswijzigingen en bezuinigingsronden zijn na verkiezingen.

''De laatste tien jaar hebben we zo om de twee jaar verkiezingen gehad. Aan de ene zijde wordt er meer gevraagd en aan de andere kant wordt er elke keer bezuinigd'', aldus Middendorp.

''Als wordt geroepen dat de bodem is bereikt en een jaar later toch weer een bezuinigingsronde komt, dan knaagt dat aan mensen.'' Gedwongen ontslagen bij Defensie tasten het vertrouwen volgens de generaal dan verder aan. Het is volgens hem tijd dat Nederland weer investeert in de eigen veiligheid.