Veroordeelde pedoseksuelen die worden vrijgelaten, moeten terug naar hun eigen woonplaats. Dat bepleit voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders maandag.

Die gemeente krijgt dan de plicht de huisvesting in goede banen leiden, aldus Schneiders in in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

"Waar we niet naar toe moeten is een systeem waarbij we met pedo's door het hele land gaan leuren om te kijken of iemand ergens gehuisvest kan worden", zegt Schneiders naar aanleiding van de ophef die ontstond toen in februari de woonplaats van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. uitlekte.

Schneiders, zelf burgemeester van Haarlem, wijst een roulatiesysteem, waarin telkens een andere gemeente kan worden aangewezen, resoluut af.

"Het uitgangspunt moet zijn: je komt uit de gevangenis, je hebt je straf uitgezeten, dan heb je een nieuwe kans. Als een burgemeester dan kan zeggen je mag niet meer hier wonen, dan is dat een heel vergaande inbreuk op de vrijheid die mensen hebben."

Alleen als er een duidelijk risico bestaat dat dader en slachtoffer elkaar tegen kunnen komen, kan naar een andere woonplaats worden gezocht vindt het Genootschap.

Toezicht

Strafpleiters betogen in de uitzending dat het toezicht op teruggekeerde zedendelinquenten beter moet. Vaak is er na de straf niets geregeld, terwijl dat in sommige gevallen wel nodig is, aldus advocaat Erik Van Kregten.

Landelijk advocaat-generaal Han Moraal, namens justitie belast met het terugkeerbeleid van delinquenten, wijst er op dat er 'al heel veel mogelijk is'. Tijdens de voorwaardelijke invrijheidstelling kunnen bijvoorbeeld gedwongen behandeling, enkelbanden, gebieds- en contactverboden worden opgelegd.

Maar hij erkent dat justitie en reclassering na die periode geen middelen meer hebben om zicht te houden op een zedendelinquent. Dat kan alleen op vrijwillige basis als de pedoseksueel kiest voor toezicht door bijvoorbeeld een zorginstelling.