Oud-bankier Jan Peter Schmittmann (57) heeft zaterdag zijn 57-jarige vrouw en zijn 22-jarige dochter Babette in hun villa in Laren om het leven gebracht en daarna de hand aan zichzelf geslagen. 

Dat heeft de politie maandagavond bekendgemaakt. In de woning aan het Hoog Hoefloo is een afscheidsbrief gevonden.

De familie wist dat de man aan 'ernstige depressiviteit' leed, maar kan niet bevatten dat hij dit heeft gedaan, staat in een verklaring die zij naar buiten bracht.

''We zijn diep geschokt en verslagen door dit onvoorstelbare nieuws. Onze eerste zorg is nu de ondersteuning van de andere dochter van het gezin bij het verwerken van dit onbeschrijflijke verdriet'', aldus de familie.

SMS

Dochter Renée (25) was zaterdagmorgen niet thuis. De vader zou kort voor zijn daad nog een sms-bericht aan een vriend hebben gestuurd, waarin hij vroeg om zorg voor zijn oudste dochter.

De politie vond de drie lichamen in de villa, nadat een bekende alarm had geslagen. Forensisch rechercheurs zochten de hele dag naar sporen en hebben familie en vrienden gehoord. Zondag is sectie op de drie lichamen verricht, om uit te sluiten dat zij op een andere manier om het leven zijn gekomen.

Respect

De politie wil niets zeggen over de doodsoorzaak van de drie of het tijdstip waarop ze zijn overleden. ''Uit respect naar de familie'', aldus een woordvoerster.

Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart is. Die zal waarschijnlijk in besloten kring plaatshebben. In Laren en in bankkringen is geschokt gereageerd op het drama. Burgemeester Elbert Roest van Laren heeft contact met de familie.