De officier van justitie in Utrecht heeft maandag twintig jaar cel geëist tegen een 31-jarige man uit Hoorn voor twee steekpartijen in gevangenissen.

De laatste van de twee steekpartijen had plaats op 30 juli vorig jaar in Nieuwegein. Deze had fatale gevolgen. 

Oswaldt D. stak in de keuken van de penitentiaire inrichting in Nieuwegein een 23-jarige medegevangene in zijn hart. Dat gebeurde met een extra scherp geslepen mes uit een bestek-setje. D. plande het steken vooraf, dus is er sprake van een moord, meent het Openbaar Ministerie (OM).

D. stond ook voor de rechter voor een steekincident in 2012 in de penitentiaire inrichting in Zwaag. Daar stak hij een medegedetineerde die er een klaplong aan overgehouden heeft. Voor dit incident werd D. overgeplaatst naar Nieuwegein voor een straf van 36 maanden.

Hash

De steekpartij in Nieuwegein ging om de betaling van een pakje hash. D. en het slachtoffer hadden een conflict dat ontaarde in geweld. De verdachte heeft verklaard dat hij de avond van de steekpartij de medegevangen alleen maar schrik wilde aanjagen.

Volgens het OM ging hij echter recht op het slachtoffer af en stak hem in het hart. Het OM heeft bij de strafeis rekening gehouden met het forse strafblad van de verdachte. 

"Verdachte is en blijft een gevaarlijk man en de straf moet niet alleen passen bij de behoefte aan vergelding maar ook rekening houden met een maximale bescherming van de maatschappij", aldus het OM.

Smartengeld

Volgens zijn advocaat had de strafinrichting de 'steekgevaarlijke gevangene' nooit op een reguliere afdeling mogen zetten. Dat is ook de conclusie van een onderzoek van de calamiteitencommissie van de strafinrichting.

Volgens het OM moet dat echter niets afdoen aan de verantwoordelijkheid van een dader zelf.

De advocaat van het gezin van de 23-jarige vroeg de rechtbank om 25.000 euro smartengeld voor elk van zijn ouders en zijn vier broers en zussen toe te wijzen.