De 30-jarige Valdir L. is maandag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot dertien jaar cel wegens doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel geëist.

Het hof vindt bewezen dat L. in februari 2011 in het Van der Valk-hotel aan de A4 een 25-jarige vrouw doodschoot. De vrouw was een toevallig slachtoffer dat de schutter niet kende.

Na een nacht flink doorzakken met vrienden was L. 's ochtends om 8.00 uur met zijn makkers naar het hotel gegaan om meer drank te kopen. Een vriend van L. raakte in de overvolle lobby in gevecht met een man met wie hij al jaren ruzie had.

Om zijn vriend te helpen trok L. een wapen en schoot naar eigen zeggen een paar keer op de grond. Toen hij vervolgens naar buiten wilde, schoot hij door de glazen draaideur. L. had niet gezien dat de vrouw erachter stond om naar binnen te gaan. Ze werd geraakt en overleed aan haar verwondingen.

De rechtbank in de hoofdstad had de verdachte eerder veroordeeld tot twaalf jaar. De verdachte was in hoger beroep gegaan.