Het Zweedse koningspaar heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Amsterdam voor een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia kwamen langs om de vierhonderdste verjaardag van de Zweeds-Nederlandse diplomatieke betrekkingen te vieren.

Willem-Alexander verwelkomde het bezoek op de Dam, voor het Koninklijk Paleis. Daar werd een korte ontvangst gehouden voordat beide koningen naar een seminar gingen over innovatie in de Amsterdamse Kamer van Koophandel aan het IJ.

Koninginnen Máxima en Silvia vertrokken naar Weesp voor een werkbezoek bij verzorgingshuis De Hogeweyk, waar mensen met dementie worden verzorgd.

Vaartochtje

Koning Willem-Alexander prees de Zweedse drang tot innovatie. Het zat de Zweden in het bloed en het was inspirerend, zei hij in een korte toespraak bij de door de Zweedse Kamer van Koophandel georganiseerde bijeenkomst.

Aan het einde van de middag kwamen de koningsparen weer bij elkaar voor een vaartochtje over het IJ, om de nieuwe ontwikkelingen zoals het Java-eiland te bekijken. De tocht eindigde op het Singel, op loopafstand van het paleis.

Zaterdag

De Zweden zijn ook zaterdag nog in Amsterdam. De koningsparen gaan dan naar het Rijksmuseum en bekijken onder meer het originele verdrag dat de Staten-Generaal op 5 april 1614 met Zweden sloten.

De koningen krijgen het jubileumboek 'The Swedes and the Dutch were made for each other’ (Zweden en Nederlanders zijn voor elkaar gemaakt) aangeboden. Tenslotte wordt een kijkje genomen bij het door Zweden uitgeleende schilderij van Rembrandt, 'Claudius Civilus - Eed der Bataven’.

Dat meesterwerk is gemaakt voor het stadhuis van Amsterdam - nu het Koninklijk Paleis - en is de afgelopen 250 jaar pas drie keer Zweden uit geweest. In die gevallen ging het naar Amsterdam.

''Vriendschap tussen landen is nooit vanzelfsprekend. Zoals alles wat van waarde is, moet zij voortdurend goed worden onderhouden'', zei koning Willem-Alexander tijdens zijn tafelrede vrijdagavond in het paleis.

''De viering van 400 jaar diplomatieke contacten is een uitgelezen kans om elkaar weer eens uitgebreider te ontmoeten en de samenwerking te verdiepen. Zo zijn en blijven wij vrienden voor de toekomst.''

Sierra Leone

Overigens kreeg Willem-Alexander vrijdagmorgen al bezoek van een ander staatshoofd: president Ernest Bai Koroma van Sierra Leone kwam langs op Paleis Noordeinde in Den Haag. Hij is voor de EU-Afrika-top naar Europa gekomen.

Ook een gesprek met minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking stond op zijn agenda.

Bekijk beelden:

Bekijk lezersfoto's van het koninklijk bezoek