Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over de witwasdeal die Fred Teeven sloot met drugsbaron Cees H. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2001 wel degelijk bijna 5 miljoen gulden betaald aan de drugscrimineel.

Dat zegt H.'s advocaat Piet Doedens vrijdag in een interview met de Volkskrant. Volgens Doedens maakte het OM in september 2001 het miljoenenbedrag over naar zijn advocatenkantoor, die het geld weer doorsluisde naar de bankrekening van H.

Dit bedrag is vier keer zo hoog als de 1,25 miljoen gulden waarvan Opstelten de Kamer onlangs op de hoogte bracht. ''Het was allemaal lulkoek wat Opstelten verkondigde. Het was liegen en omzeilen. En de Kamer slikte dat'', aldus Doedens.

Teeven, nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, sloot in 2000 als officier van justitie een overeenkomst met drugsbaron H. Het OM wilde zijn verdiende drugsgeld terughalen, maar dat mislukte. Teeven stelde daarop een schikking voor waardoor H. 750.000 gulden boete aan de Staat betaalde. Daarmee hielp de overheid hem om enkele miljoenen guldens min of meer wit te wassen. Opstelten verdedigde dat half maart in een debat.

''Ik heb de overschrijving hier voor me. Op 10 september 2001 heeft het OM bijna 5 miljoen gulden overgemaakt naar een derdenrekening van mijn kantoor", stelt de 71-jarige Doedens. Op nadrukkelijk verzoek van H. wil hij het bankafschrift echter niet openbaar maken.

Zwart geld

Eerder liet ook H.'s huidige advocaat Jan-Hein Kuijpers weten dat het overgemaakte bedrag aanzienlijk hoger was dan Opstelten de Kamer deed geloven.

Ook klopt het volgens Doedens niet dat de Luxemburgse autoriteiten bedongen hebben dat het geld naar het OM werd gestort, zoals Opstelten verklaarde. ''Dat is niet waar. Wij hadden onderhandeld dat het geld via het OM naar ons werd overgeboekt'', zegt Doedens. ''Het lijkt me niet dat justitie zwart geld overmaakt."

Cees H. zou naast het grootste deel van zijn vermogen ook panden, auto's, een jacht en juwelen hebben teruggekregen. ''En hij kreeg gratie."

Reactie Opstelten

Een woordvoerder van minister Opstelten laat vrijdagochtend in een reactie weten dat de minister volhoudt de Tweede Kamer goed te hebben geïnformeerd over de deal van Teeven met Cees H. 

De minister heeft in een brief aan de Tweede Kamer en een daaropvolgend debat uitgelegd hoe de zaak in elkaar zit en blijft bij de ''feiten'' die hij daarin heeft gemeld. Volgens Opstelten is volgens de toenmalige wetten en regels gehandeld. Van echt witwassen was volgens hem geen sprake.

De minister wees er recent in een Kamerdebat op dat witwassen formeel pas later in het Wetboek van Strafrecht werd opgenomen. Bovendien stond ten tijde van de schikking ''niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was''. Opstelten zei ook dat de schikking destijds te verkiezen was boven het doorzetten van een rechtszaak waarvan de afloop onzeker was.