De van oorlogsmisdaden verdachte Milutin G. (41) die vorige week in Roosendaal werd opgepakt, hoeft het besluit over zijn uitlevering niet in de gevangenis af te wachten. 

De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat er geen groot risico is dat hij ervandoor gaat en besloot hem op vrije voeten te stellen.

De Servische Kroaat moet wel zijn paspoort inleveren en zich drie keer per week op het politiebureau melden.

G. woont al jaren in Roosendaal. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en bezit ook de Nederlandse nationaliteit.

Justitie in Kroatië verdenkt hem ervan dat hij zich in 1991 tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië schuldig heeft gemaakt aan brandstichting en plundering. Hij zou lid zijn geweest van een Servische militie die het voorzien had op etnische Kroaten in de regio Krajina. Serviërs probeerden daar een eigen staat op te richten.

Opsporingslijst

Milutin G. staat al jaren op een opsporingslijst van Interpol, maar de Nederlandse politie arresteerde hem vorige week pas nadat Kroatië daar om had gevraagd. Concreet wordt de man ervan verdacht dat hij samen met andere militieleden een huis in het dorpje Peruši heeft platgebrand en tractoren en vee heeft gestolen.

De oprichter en leider van de paramilitaire groepering, Milan Martić, zit een gevangenisstraf van 35 jaar uit. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag veroordeelde hem in 2007 voor een reeks oorlogsmisdaden, waaronder etnische zuiveringen in Krajina.