In de Gaia Zoo in Kerkrade is zaterdag een zeldzame witgezichtsaki geboren. Dat meldt de dierentuin donderdag. Het is nog niet bekend of het aapje een jongen of een meisje is.

Het diertje is inmiddels al door het publiek te bewonderen en houdt zich stevig vast aan de dikke vacht van zijn moeder.

Witgezichtsaki's komen voor in de regenwouden van Suriname en omliggende landen. De apensoort leeft in gezinsformatie, ouders met hun jongen. Een keer per jaar wordt een jong geboren.

Bij de geboorte hebben saki's dezelfde bruingrijze vacht als hun moeder. Na ongeveer een week is te zien of het jong een wit gezichtje krijgt, dan is het een mannetje. Op een leeftijd van ruim twee maanden verandert bij mannetjes ook de vachtkleur. Die wordt dan geleidelijk zwart. Vrouwtjes blijven bruingrijs van kleur.

In de eerste weken na de geboorte verblijven jonge saki's bij hun moeder op de borst. Daarna verhuizen ze naar de rug. Na twee maanden klauteren de jongen zelfstandig door de bomen. Als ze vier maanden oud zijn kunnen ze voor zichzelf zorgen, maar meestal blijven ze melk drinken tot ze een jaar oud zijn.