De van oorsprong Iraakse jihadist uit Almere van wie onlangs een foto circuleerde waarop hij poseerde met vijf afgehakte hoofden, kan twintig jaar ons land niet meer in

Dat staat in een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

''Het verblijfsrecht van betrokkene is beëindigd en hem is door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een inreisverbod opgelegd voor de duur van twintig jaar. Als betrokkene toch terugkeert naar Nederland zal tevens het OM bezien of er aanknopingspunten zijn om hem bijvoorbeeld voor oorlogsmisdrijven te vervolgen'', schrijft de bewindsman.

De PVV had vragen gesteld aan de minister. ''Ik heb met afschuw kennisgenomen van deze foto'', meldt die.

Eerdere krantenberichten

Het is niet duidelijk of de man, ene Khalid, de hoofden zelf heeft afgehakt en waar de foto is gemaakt. Volgens eerdere krantenberichten is de man naar Syrië afgereisd, nadat hij zo'n tien jaar in Nederland had gewoond.

Hij zou hier medicijnen tegen schizofrenie hebben gehad. In tekst zou hij zich op het internet in elk geval hebben willen voordoen als een zeer felle jihadist.

Eerder werd hij op foto's gezien met een afgehakt hoofd en gewapend naast een lijk.

Irak

De man komt oorspronkelijk uit Irak en woonde op basis van een voorlopige verblijfsvergunning in Almere. De Irakees werd ruim 2 jaar lang in Nederland verdacht van terrorisme. Een arrestatieteam pakte hem in juli 2011 op.

De Irakees kwam namelijk naar voren in een onderzoek van de geheime dienst AIVD naar jihadistische netwerken. Het OM ging er aanvankelijk van uit dat hij plannen zou hebben gehad om zich aan te sluiten bij al-Qaeda.

De onderzoeksrechter liet hem na 2 weken vrij. Uiteindelijk heeft het OM de verdenking laten vallen en de zaak geseponeerd. Vervolgens is hem de toegang tot Nederland ontzegd.