Bijna de hele koninklijke familie vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Koningsdag naar De Rijp en Amstelveen. 

Prinses Beatrix, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn onder anderen bij het bezoek op zaterdag 26 april. Prinses Mabel gaat niet mee.

Dat maakte de commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes, donderdag bekend. Ook de zonen van Margriet en Pieter en hun aanhang wonen de eerste Koningsdag bij.

Eerder was al bekend dat de dochters van Willem-Alexander en Máxima niet meegaan. De familie doet eerst De Rijp om 10.00 uur aan, gevolgd door Amstelveen vanaf 12.00 uur.

''Wij gaan er op de eerste Koningsdag een geweldig feest van maken'', zei Remkes tijdens de presentatie van het programma. Aanvankelijk zou de koninklijke familie vorig jaar al een bezoek brengen aan beide plaatsen, maar dat ging toen vanwege de troonswisseling niet door.

Eigentijds

Krijgt de koninklijke familie op de eerste Koningsdag in De Rijp vooral historie voorgeschoteld, Amstelveen pakt het eigentijdser aan. Zo maken Willem-Alexander en Máxima in De Rijp een 'tijdreis' langs belangrijke gebeurtenissen en figuren uit de geschiedenis. Amstelveen laat zich zien als moderne, internationale stad vol cultuur, groen en sport.

De koninklijke familie doet eerst De Rijp aan van 10 tot 11 uur, rond 12.00 uur volgt Amstelveen. Beide burgemeesters zeiden erg vereerd te zijn dat Koningsdag in hun gemeente plaatsvindt. In de plaatsen werken respectievelijk 1200 en 1400 vrijwilligers mee aan de invulling van het feest. De kosten bedragen in totaal ongeveer 1,5 miljoen euro, waar de provincie een derde van ophoest.

Verleden

Het pittoreske en monumentale De Rijp laat de familie onder meer kennismaken met helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater. Ook komen de haringvisserij en walvisvaart waar de Noord-Hollandse gemeente om bekendstaat voorbij. De hoge gasten maken een korte tocht met een boot, kunnen het speciaal gebrouwen bier Woeste Willem proeven en zien dorpsbewoners onder meer sjoelen en keien smijten.

Amstelveen doet een hedendaags sausje over het feest, waarin jongeren een grote rol spelen. Het moderne Stadsplein vormt het middelpunt. De familie ziet kinderen met schooltuintjes, jongeren die veen steken en een 50 meter lange atletiekbaan waar korfballers en cricketers sporten.

Ook is er aandacht voor muziek, dans en kunst en het internationale aspect van de stad. De koningin en prinsessen krijgen niet zoals gebruikelijk een boeket in de hand, maar een bloemcorsage op de pols.

Vol

Burgemeester Ria Oosterop-van Leussen van De Rijp verwacht 10.000 tot 15.000 bezoekers. ''Dan is het dorp ook wel vol.'' Collega Fred de Graaf van Amstelveen kan 20.000 tot 25.000 mensen kwijt langs de route en heeft elders in de stad grote tv-schermen waar de festiviteiten op te zien zijn.