De matige smog in Nederland verdwijnt naar verwachting vrijdag. Regen spoelt dan de lucht schoon. In Nederland is de luchtkwaliteit aangetast door de aanwezigheid van fijnstof.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

De belangrijkste oorzaken van de smog zijn het verkeer, de industrie en vervuilde lucht die is overgewaaid vanuit het buitenland. Daarnaast zit er een kleine hoeveelheid zand vanuit de Sahara in de lucht. Door het droge weer van de laatste dagen blijft de stof in de lucht hangen.

Het RIVM beoordeelt de luchtkwaliteit negatief, maar benadrukt dat de smog op korte termijn niet schadelijk is voor de mens.

In het midden van Nederland is de lucht iets vuiler dan in de rest van Nederland. Mensen met longklachten worden geadviseerd om het vandaag uit voorzorg rustig aan te doen.

Smogalarm

Het RIVM geeft een smogalarm af als de lucht tweehonderd microgram fijnstof per kubieke meter bevat. Op dit moment ligt het niveau op tachtig microgram per kubieke meter lucht. Fijnstof is een mengsel van in de lucht zwevende stofdeeltjes.

In het zuidoosten van Engeland zijn de smogwaarden ongeveer net zo hoog als in Nederland. Daar is wel een smogalarm afgegeven.

Volgens een woordvoerder van het RIVM is dat hier niet nodig. "In Engeland is de luchtkwaliteit alleen rond Londen slecht", zegt hij tegen NU.nl. "De grens waarbij wij in Nederland spreken van een smogalarm ligt hoger dan in Engeland. Op dit moment zijn we ver van een smogalarm verwijderd. De smog is hier niet schadelijk."