De Duits-Nederlandse actie tegen rondtrekkende bendes van inbrekers en tasjesdieven in het grensgebied tussen beide landen heeft tot tientallen arrestaties geleid. 

''De grootschalige controles in het Münsterland en het noordelijk Ruhrgebied hebben hun vruchten afgeworpen'', zegt recherchechef Bertram Welsing uit Münster. Ook de Nederlandse politie was tevreden met de resultaten.

De Duitse politie pakte 38 verdachten op. Tegen zeven van hen was een arrestatiebevel uitgevaardigd. In 86 gevallen vonden agenten buit of inbrekersgereedschap.

Onder de arrestanten waren verscheidene Polen, Roemenen en Bulgaren die met buit in hun auto werden gesnapt. In totaal werden zo'n 25.000 auto's gecontroleerd. De Nederlandse politie meldde de arrestatie van een tiental mensen.

Drugs

Zo bleken twee mannen in een wagen met Zweeds kenteken drugs, wapens en inbrekerswerktuig bij zich te hebben. Verder meldde de Nederlandse politie de vondst van een kilo marihuana en werd een man opgepakt die nog DNA moest afstaan voor een Amsterdams politieonderzoek. Agenten inden ook nog 6000 euro aan openstaande boetes.

Los van de arrestaties leverde de actie belangrijke informatie op over de plaatsen waar bendes zich ophouden, de wegen die ze gebruiken en de auto's waarin ze rijden. Agenten doorzochten meer dan 80 woningen en bedrijfspanden.

''De succesvolle controles zijn ook het gevolg van de goede samenwerking met de Nederlandse politie, de nationale politie en de douane'', blikte de Duitse recherchechef Welsing tevreden terug. Alle diensten delen de informatie die bij de actie is vergaard en analyseren die.

De uitwerking daarvan en eventueel daaruit voortvloeiende onderzoeken zullen ons de komende weken bezighouden, stelde de recherchechef.