De inzet van zo'n vijfduizend professionals die radicalisering kunnen herkennen, is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opnieuw verscherpt.

Dat blijkt uit een notitie van de NCTV, waarover het AD donderdag bericht.

Ze moeten enkele honderden jihadaanhangers in de gaten houden. Syiëgangers die terugkomen naar Nederland worden intensief gevolgd. Volgens de krant zijn Amsterdam, Den Haag en Almere aangewezen als 'jihadsteden'.

De specialisten, zoals docenten en agenten, staan de gemeenten bij. In uitzonderlijke gevallen worden ambtenaren van de NCTV gestationeerd op gemeentehuizen, stelt de krant.

Verschillende plaatsen zijn daarnaast aangemerkt door het ministerie van Veiligheid en Justitie als 'jihadsteden'. Het zou gaan om "minder dan tien gemeenten". Volgens het AD zijn dat Amsterdam, Den Haag, Almere, Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Zeist.

Ook is de controle aan de grens op in- en uitreizen verscherpt. Sinds maart vorig jaar zijn dertien paspoorten van jihadgangers ingetrokken. Ook zijn enkele tientallen uitkeringen stopgezet. In vier gevallen is besloten om rekeningen van jihadstrijders te bevriezen.

Jorritsma

Almere behoort niet tot de steden waar jihadgangers intensief worden gevolgd. Dat zegt burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma donderdag. Het AD noemde de stad terwijl de ministerie niet wil aangeven om welke steden het precies gaat.

"Almere behoort in ieder geval niet tot de 'geprioriteerde gemeenten vanwege jihadgangers en radicalisering", twittert Jorritsma, die spreekt van "slordigheid".