Prins Bernhard wilde koningin Juliana uit de ouderlijke macht zetten. In dat geval zou Beatrix troonopvolger worden en prins Bernhard regent. 

Dat schrijft historicus Gerard Aalders in zijn boek Niets was wat het leek, waarover hij woensdag vertelde in het televisieprogramma Eén op Eén.

Aalders baseert zich op informatie uit de archieven van voormalig minister-president Willem Drees. De kwestie speelde ten tijde van de Greet Hofmans-affaire.

''Drees vond het een belachelijk idee'', aldus Aalders, die verder aangaf dat Bernhard de Nederlandse belastingbetaler meer geld heeft gekost dan tot nu toe werd aangenomen. ''Bernhard deed niets voor niks. Alles kostte geld. Zelfs het doorknippen van een lintje.''

Kostenposten

Vooral de vliegdienst van Bernhard kostte volgens Aalders tienduizenden guldens. ''Vertaald naar nu gaat het om tonnen. De ministers waren bang dat dat uitkwam en verdeelden de kosten over de verschillende posten.''

Ook de boerderij van Bernhard in Tanzania was een enorme kostenpost. Die rendeerde volgens Aalders niet. Bernhard raakte de boerderij niet kwijt en presenteerde samen met de minister van Ontwikkelingssamenwerking een plan om de boerderij te schenken. De Nederlandse belastingbetaler was opnieuw de dupe, zo stelt Aalders.