De Belgische justitie wil een Nederlander niet langer vervolgen die gold als verdachte in de geruchtmakende Belgische kasteelmoord. 

Het Openbaar Ministerie (OM) in Brugge vindt een rechtszaak tegen Jacobus van W. in de ''huidige fase'' niet nodig.

Dat maakte het parket woensdag bekend. Volgens het OM moeten in verband met de moord op de kasteelheer Stijn Saelens drie personen worden vervolgd: de schoonvader van Saelens, de zoon van de schoonvader en de eigenaar van het stuk land waar Saelens medio februari 2012 werd gevonden.

Justitie zag Van W., die vorig jaar onder voorwaarden werd vrijgelaten, als tussenpersoon bij het regelen van de moord. Hij had veel contact met de verdachte grondeigenaar, maar dat zou volgens de Nederlander over drugs en sigaretten zijn gegaan.

Opdrachtgevers

Volgens Vlaamse media beschouwt justitie de schoonvader en diens zoon als opdrachtgevers. Deze dokter André Gyselbrecht en zijn zoon Peter leefden in onmin met Saelens.

De moord werd gepleegd door in ieder geval één Nederlander, die in mei 2012 overleed. In september vorig jaar werd een andere Nederlandse verdachte vrijgelaten die korte tijd gold als de mogelijke tweede dader. Het genetisch materiaal van deze Zeeuw kwam echter niet overeen met het DNA-spoor dat tijdens het onderzoek werd aangetroffen.

Justitie blijft op zoek naar een tweede Nederlandse moordenaar.