Het weer is al dagenlang relatief warm en vrij zonnig, maar de lucht is op het ogenblik wel vies en ongezond. 

Dat komt door een combinatie van fijnstof, berkenpollen en Saharazand, meldt weeronline.nl woensdag.

Doordat de wind uit het zuidelijke en oostelijke richting waait, wordt schadelijk fijnstof over land aangevoerd uit België en het Ruhrgebied in Duitsland.

Daar is veel industrie en wordt ook nog veel olie gestookt. Ook bevat het fijnstof kleine deeltjes van uitlaatgassen en bandenslijtage.

Saharazand

Het Saharazand waait op grote hoogte naar Nederland. Het is zichtbaar als een bruinige gloed aan de horizon, aldus weeronline.nl. Hooikoortspatiënten hebben vooral veel last van de berkenpollen die vroeger dan anders door de lucht zweven.

Tegen het weekend wordt regen verwacht en gaat de wind vanaf zee waaien, waardoor schone lucht wordt aangevoerd en de atmosfeer wordt 'gereinigd'.

Engeland

De Britse autoriteiten hebben ouderen en mensen met long- en hartklachten in delen van Engeland opgeroepen zich buiten niet in te spannen. Ook daar is de lucht vervuild met zand uit de Sahara en schadelijk fijnstof.

Woensdagmiddag was de vervuiling nog 'gematigd', maar de verwachting is dat ze in de loop van de dag zal stijgen tot 8 of 9 op een schaal van 10.

Bekijk de actuele weerssituatie