Deze zomer en in het Pinksterweekend zal op diverse plekken intensief aan het spoor worden gewerkt rond Utrecht Centraal. Hierdoor zal hinder ontstaan voor de reizigers.

Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Ook rond 's Hertogenbosch en Schiphol wordt dit jaar intensief aan het de verbetering van de spoorverbindingen gewerkt.

Dit jaar zal er bijna ieder weekend sprake zijn van werkzaamheden rond Utrecht Centraal. 

Van 9 tot en met 17 augustus wordt er echter elke dag gewerkt aan het spoor. In deze periode zal op meerdere trajecten met de bus of via alternatieve gereisd moeten worden. Op deze dagen rijden op sommige trajecten minder treinen of helemaal geen treinen.

Geen treinen

Zo rijden in deze zomerweekenden minder intercity's van en naar Arnhem, 's Hertogenbosch en Gouda en helemaal geen treinen naar stations in de omgeving, zoals Breukelen en Driebergen. Schiphol is tijdens deze weekenden via een andere route bereikbaar.

Gedurende de werkdagen rijdt de sprinter naar Woerden niet en worden bussen ingezet. De intercity naar Woerden rijdt de hele periode van 9 tot en met 17 augustus niet.

Langere treinen

Mansveld schrijft dat na overleg de NS heeft toegezegd langere treinen in te zetten op de alternatieve routes, maar dit is niet altijd mogelijk vanwege de perronlengte van stations.

Volgens de staatssecretaris wordt momenteel gewerkt aan de 'grootste vernieuwingsslag op het spoor ooit'. 

"Dit gebeurt om het spoor betrouwbaarder te maken en meer ruimte op het spoor te creëren voor het groeiende treinverkeer en reizigers nog sneller en comfortabeler op hun bestemming te brengen", aldus Mansveld.

Schiphol

Bij Schiphol zal er tot en met november vijf weekeinden aan het spoor worden gewerkt, waardoor er geen of beperkt treinverkeer mogelijk is: 5, 6 april, 10, 11 mei, 22, 23 juni, 6, 7 september, 22, 23 november.

Ook rijden er wekelijks op zondag-, maandag- en dinsdagnacht geen nachttreinen tussen Schiphol en Amsterdam in verband met werkzaamheden. De NS heeft alternatief vervoer toegezegd.

De werkzaamheden rond 's Hertogenbosch richten zich vooral op de periode 27 maart tot en met 16 april, waardoor er richting Boxtel en Tilburg geen treinverkeer mogelijk is. Ook hier is vervangend vervoer geregeld.