De zaak tegen een 52-jarige drugsdealer die wordt verdacht van poging tot doodslag op twee politieagenten in Den Bosch is dinsdag stilgelegd.

De man werd bij zijn aanhouding door politiekogels in het hoofd getroffen en is als gevolg daarvan vooralsnog niet in staat om de strafzaak te volgen.

De rechter in Den Bosch heeft dat geoordeeld op basis van onderzoek door deskundigen. Peter K. was op 21 februari vorig jaar betrokken bij de verkoop van achthonderd gram hasj op een parkeerplaats in Rosmalen. De politie was getuige en wilde hem aanhouden, maar hij sloeg op de vlucht.

Een wilde achtervolging eindigde in Den Bosch. Volgens het Openbaar Ministerie reed de dealer in op twee agenten. Die schoten uit noodweer op de auto en de verdachte, aldus het OM.

Blind

De man werd in het hoofd geraakt, liep hersenbeschadiging op en raakte blijvend blind. Hij ligt sindsdien in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

De verdachte wilde dat de zaak was doorgegaan. ''Het recht moet zijn beloop hebben’’, betoogde zijn advocaat Marc Crombach dinsdag.

Omdat de zaak helemaal stil ligt, hoeven de betrokken agenten niet meer als getuige te worden gehoord over hun optreden. En omdat de verdachte vanwege zijn huidige medische toestand niet kan worden veroordeeld hebben de agenten geen kans meer om als slachtoffer schadevergoeding te eisen.