De 37-jarige man die vijftien jaar geleden een medewerker van een Utrechtse shoarmazaak doodde en beroofde, krijgt een celstraf van twaalf jaar.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De rechters vinden een lange celstraf passend voor de brute wijze waarmee het slachtoffer werd doodgestoken zodat de man 515 gulden uit de kassa kon stelen.

Het Openbaar Ministerie had dertien jaar cel geëist. De roofmoord bleef jaren onopgehelderd totdat de dader door een dna-spoor aan de roof en dood van de medewerker werd gelinkt.

De rechtbank vindt bewezen dat de toen 23-jarige Utrechter de bedrijfsleider 29 keer met een mes heeft gestoken. Het slachtoffer (toen 36) is aan zijn voeten naar de achterkant van de zaak gesleept. DNA van de Utrechter zat op sokken van het slachtoffer, op peuken, op de grond en bij de kassa.

Na de DNA-match zei de verdachte eerst dat hij nooit in de shoarmazaak kwam. Geconfronteerd met de DNA-matches zei hij dat hij juist zo vaak na zijn werk in de shoarmazaak kwam dat hij zelf broodjes klaarmaakte. Daarbij zou hij zich hebben gesneden en DNA hebben achtergelaten. Dit verhaal klopt niet met getuigenverklaringen en omstandigheden, meent de rechtbank.

De man werd in 2011 al veroordeeld voor diefstal. In het jaar daarna moest hij vanwege de veroordeling celmateriaal afstaan. Toen hij niet kwam opdagen, werd hij enkele maanden later aangehouden op Schiphol. In zijn dna zag het Nederlands Forensisch Instituut begin vorig jaar een overeenkomst met het spoor van de moord.

Achtergrond: Doorbraak oude strafzaken na DNA-match