De politie is op zoek naar nog één of twee mannen die mogelijk betrokken waren bij de overval op de juwelier in Deurne.

Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Volgens de hoofdofficier is er een getuige die heeft gezien dat in elk geval een derde persoon zich opvallend gedroeg ten tijde van de overval.

''Of het waar is of niet hebben we nog niet boven tafel.''

Bekend

De derde dader die betrokken zou zijn bij de overval zou bekend zijn binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven. Dat zeggen de zus en de vriendin van de 20-jarige Abdel H., een van de twee doodgeschoten overvallers, dinsdag in De Telegraaf

De derde dader is volgens de 22-jarige zus Saïda en de 18-jarige vriendin Chanel niet in de juwelierszaak geweest. Momenteel zou hij zich schuilhouden. "Wie hij is en wat zijn rol bij de overval was, is mij ook niet bekend. Binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven houdt iedereen de kaken stijf op elkaar over zijn naam", zegt de zus in de krant. 

Gevreesd

Niemand zou zijn naam willen noemen omdat hij een gevreesd en dominant figuur zou zijn. De zus en vriendin omschrijven de omgekomen H. als 'naïef, goedgelovig en beïnvloedbaar'. Zij zijn ervan overtuigd dat iemand op hem heeft ingepraat om de overval te plegen. "Wat hij heeft gedaan, kan hij nooit zelf hebben bedacht", stelt de vriendin.

De zus erkent dat haar broer een schuld van enkele duizenden euro's had, maar dat hij net een betaalde baan had gekregen. Daarom vindt ze het niet logisch dat hij een overval pleegde. 

Verder zeggen de twee vrouwen dat de waarheid via gedegen onderzoek boven water moet komen. "Als blijkt dat de juweliers echt uit noodweer hebben gehandeld en daarom niet worden vervolgd, zullen we dat respecteren en daar vrede mee hebben. Ondanks alle pijn", zegt de zus. 

Zelfverdediging

Bij de overval op het juweliersechtpaar in Deurne kwamen vrijdag twee overvallers om het leven. Het echtpaar werd na de schietpartij opgepakt en een dag later vrijgelaten.

Vermoedelijk heeft de vrouw geschoten uit zelfverdediging, zo gaf het OM dit weekend aan. Op basis van het eindproces-verbaal wordt een beslissing genomen over vervolging.

Vuurwapen

Volgens hoofdoffcier Nieuwenhuizen had het stel naar alle waarschijnlijkheid een vuurwapen in bezit. Ze hadden daar geen vergunning voor. Of ze vervolgd worden voor verboden wapenbezit is ook nog niet besloten.

Uit onderzoek moet blijken wie allemaal hebben geschoten. Zeer waarschijnlijk had een van de overvallers een vuurwapen. Ook de andere overvaller had een wapen, maar geen vuurwapen. Wat voor wapen dan wel, wilde de hoofdofficier in het belang van het onderzoek niet zeggen. Volgens hem is zeker dat ''met veel agressie is geprobeerd het echtpaar te overvallen''.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier