Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is zaterdag vooraf geïnformeerd over het besluit het juweliersechtpaar in Deurne op vrije voeten te stellen, lopende het onderzoek naar de dood van twee overvallers. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag laten weten.

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het OM in Oost-Brabant heeft zelf de beslissing genomen tot voorlopige vrijlating van het juweliersechtpaar en daarvan het college van procureurs-generaal op de hoogte gesteld.

Dat college heeft vervolgens de bewindsman conform de afspraken ingelicht, aldus een woordvoerster van het OM in Den Bosch. Zij zegt dat de beslissing wordt gesteund door de procureurs-generaal. ''Maar de hoofdofficier is zelf verantwoordelijk'', zegt zij.

Het OM zegt verder niet op vragen over de vrijlating, de toedracht of het bekendmaken van de identiteit van één van de gedode overvallers in te gaan. Hoofdofficier Nieuwenhuizen benadrukte maandagmorgen in het Radio 1 Journaal dat de vrijlating van het echtpaar een voorlopig oordeel is. 

Zelfverdediging

Hij zei dat hij op de persconferentie van zaterdag "wel zeventien keer heeft gezegd" dat het oordeel dat sprake lijkt te zijn van zelfverdediging is gebaseerd op de stand van zaken in het onderzoek. Daar wil hij op het ogenblik verder niets aan toevoegen.

Door het bekend worden van de Marokkaanse achtergrond van een van de twee doden ontstond zaterdag en zondag rumoer in Deurne en werd een demonstratieverbod uitgevaardigd. Het OM wil ook niets zeggen over de identiteit van de tweede overvaller.

''We zijn terughoudend met mededelingen en willen nu voorrang geven aan het opsporingsonderzoek'', aldus een woordvoerster van het OM. ''Te zijner tijd doen we in een persbericht nadere mededelingen.''

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne