Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, die personeel van waardetransporteur Brink's geen toestemming geeft om vuurwapens te dragen, moet die afwijzing beter onderbouwen. 

Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht maandag bepaald.

Brink's kampte de afgelopen jaren met overvallen op opslagpanden waarbij overvallers explosieven en automatische vuurwapens gebruikten.

De politie mag bij zulke overvallen een pand niet in, om gijzeling van agenten te voorkomen. Omdat beveiligers er alleen voor staan, wilde Brink's toestemming om hun vuurwapens te geven ter zelfverdediging. Toen Teeven die niet gaf, stapte Brink's naar de rechter.

De bewindsman is bang dat het toestaan van gewapende beveiliging een geweldsspiraal en 'eigen rechtertje spelen’ in de hand werkt. Ook zouden wapens sneller in criminele handen kunnen vallen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kan verlof op het wapenverbod worden gegeven.

De bestuursrechter vindt het verstandig dat de overheid terughoudend is met verlof op het wapenverbod, maar in dit geval is (nog) niet gebleken dat de staatssecretaris alle bijzondere omstandigheden bij Brink’s heeft meegewogen. Daarvoor krijgt hij alsnog 6 weken de tijd, aldus de Utrechtse bestuursrechter.