De drie verdachten van de diefstal van een monstrans uit het Catharijneconvent in Utrecht hebben in hoger beroep celstraffen van 3,5 en 3 jaar opgelegd gekregen.

Die straffen zijn hoger dan de rechtbank in september oplegde: tot maximaal 27 maanden cel.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat te laag en stapte naar het gerechtshof in Arnhem. Daar eiste het OM vier en vijf jaar cel.

Van de drie verdachten had er een zijn eerder opgelegde, lagere straf er al op zitten. Hij zal opnieuw worden opgepakt. De rechtbank in Utrecht sprak onlangs een vierde verdachte vrij.

De lompe diefstal schokte gelovigen. De vergulde monstrans is een honderden jaren oud religieus voorwerp, ingelegd met diamanten.

Klaarlichte dag

De monstrans werd eind januari 2013 op klaarlichte dag gestolen. De rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden het tentoongestelde kunstobject. Medewerkers probeerden de dieven nog tegen te houden, maar die wisten desondanks te ontkomen

De roof is vermoedelijk uitgevoerd door de 29-jarige verdachte, waarbij verdachten van nu 22 en 26 buiten wachtten. Na de roof belandde het ‘gouden ding’ op de keukentafel van de opa en oma van de 26-jarige, die er ‘gauw vanaf wilden’ omdat het steeds op tv was. 

Gehavend

De monstrans werd na twee weken gehavend op de achterbank van de 26-jarige gevonden toen hij ermee naar België reed.

Het nu nog steeds vermiste onderdeel met diamanten ontbrak toen al. Vier maanden na de roof was de monstrans weer te zien in Museum Catharijneconvent.

Bekijk de uitspraak van de rechter: