Het is voorlopig niet toegestaan om in Deurne te demonstreren. Ook geldt er een samenscholingsverbod. 

Aanleiding is de demonstratie zondagavond in Deurne. 

Enkele tientallen mensen betoogden tegen het juweliersechtpaar dat twee overvallers zou hebben doodgeschoten en tegen de aanpak door justitie. Zaterdag was er ook zo'n protest in Eindhoven.

''De openbare orde en veiligheid kan én mag niet in het geding komen. Op dit moment, in deze omstandigheden willen we de rust in Deurne met elkaar bewaren'', schrijft de gemeente zondagavond laat op haar website.

In de noodverordening stelt burgemeester Hilko Mak dat de demonstranten ''de gemeente Deurne niet hebben verlaten''. 

Risico

Daarom is er ''de komende uren en dagen'' een risico dat er nieuwe protesten komen. In dat geval kunnen er tegendemonstraties komen van mensen die vinden dat het juweliersechtpaar juist heeft gehandeld door op de overvallers te schieten. 

Confrontaties tussen de groepen demonstranten kunnen leiden tot een ''ernstige verstoring van de openbare orde''.

De burgemeester verbiedt het ook om ''racistische, beledigende of aanstootgevende uitingen'' te roepen of te laten zien.

Twee mannen probeerden vrijdag juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne te overvallen. Daarbij ontstond een worsteling. Er werd geschoten en de twee overvallers kwamen om het leven. Justitie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Zo is het niet duidelijk wie er heeft geschoten en met welk wapen. Een van de dode overvallers is een twintigjarige Marokkaans-Nederlandse man uit Eindhoven, de identiteit van de ander staat nog niet vast.

Vrijgegeven

Rechercheurs zijn klaar met het onderzoek bij de overvallen juwelier in Deurne, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Justitie zegt nog niet precies te weten wat zich precies heeft afgespeeld bij de overval. Het zou onduidelijk zijn wie er heeft geschoten, hoe vaak er is geschoten en met welk wapen. In de juwelierszaak lagen een wapen van het juwelierspaar en een wapen van de overvallers.

Er zijn wel camerabeelden maar die geven niet direct uitsluitsel omdat het geen vloeiende beelden zijn, aldus Justitie. Er hingen meerdere camera's, maar die hebben ieder een stukje van de gebeurtenissen opgenomen en het geluid ontbreekt.

Juweliersvrouw

Bronnen melden echter aan de NOS dat de juweliersvrouw schietend te zien is op camerabeelden. Ook zou zijn geregistreerd hoe de vrouw een wapen richt op het duo dat haar zaak was binnengedrongen.

Volgens de bronnen heeft ook de man een wapen in handen. Die zou hij hebben afgepakt van de overvallers. Het is niet duidelijk of hij ook heeft geschoten.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil niet op de berichtgeving van de NOS ingaan. "We hebben op de persconferentie zaterdag gemeld wat we kwijt willen over de camerabeelden en daar laten we het bij."

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier