Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen heeft voorbarig gehandeld door te zeggen dat de kans op vervolging van de juweliersvrouw uit Deurne vrijwel nihil is. Dat vindt de Bond van Wetsovertreders. 

De club is van plan bij het gerechtshof in Den Bosch een verzoek te doen tot vervolging als het OM dat zelf niet doet.

Zonder dat het onderzoek is afgerond, heeft het OM al besloten om niet tot vervolging over te gaan. Dat is onzorgvuldig, stelt de bond.

Wel is het een goede beslissing geweest van het OM om de juweliersvrouw niet langer in voorlopige hechtenis te houden. "Het opsluiten in een politiecel is niet aan de orde."

'Beroepsrisico'

Het schietincident is een direct gevolg van de uitspraken van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), stelt de bond. Die zei in 2012 dat het overlijden van een verdachte een 'beroepsrisico' is. "Je moet criminaliteit niet met criminaliteit uitbannen", staat te lezen in een verklaring van de bond.

De juweliersvrouw en haar man werden vrijdag overvallen door twee mannen. Vermoedelijk zijn ze na een worsteling doodgeschoten door de vrouw. Na het incident ontstond er ophef over haar schuld.

Een van de gedode overvallers was een 20-jarig Marokkaans-Nederlandse man uit Eindhoven. Hij was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf.

Het is nog steeds niet bekend wie de tweede gedode overvaller van de juwelierszaak in Deurne is. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondag. Het onderzoek in de winkel gaat door.

Overzicht gebeurtenissen van het dodelijke overval in Deurne