Nijmegen begint zondag de viering van het Karel de Grote Jaar. Het is twaalfhonderd jaar geleden dat Karel de Grote in Aken (Duitsland) stierf en dat wordt in verschillende landen in Europa herdacht.

Karel de Grote geldt als de belangrijkste heerser van wat in de middeleeuwen West-Europa was.

Hij werd in 800 door de paus tot keizer gekroond en is na zijn dood heilig verklaard. De geschiedenis van Frankrijk en Duitsland begint onder de heerschappij van keizer Karel.

Karel de Grote bouwde rond 777 een burcht in Nijmegen op Het Valkhof. Na het overlijden van Karel de Grote werd het bouwwerk verwoest, maar er verscheen meteen een andere burcht.

Het vestingwerk op de stuwwal boven de Waal maakte van Nijmegen een vorstelijke residentie met stadsrechten, waar vele koningen en keizers verbleven.

Nijmegen viert het herdenkingsjaar met een tentoonstelling, die zondag opengaat. Later in het jaar verschijnen een glossy en een boek. Ook zijn er middeleeuwse concerten en evenementen.

De festiviteiten in Nijmegen maken deel uit van het Europese Francia Media-project. In dit project werken negen Europese landen samen om de betekenis van Karel de Grote toegankelijk te maken voor een groot publiek.