Tijdens de overval op een juwelier in Deurne vrijdagavond waarbij beide overvallers werden doodgeschoten, hebben de juwelier en zijn vrouw hoogstwaarschijnlijk uit zelfverdediging gehandeld.

Dat heeft hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zaterdagavond op een persconferentie in Deurne gezegd.

Volgens Nieuwenhuizen is nog niet helemaal duidelijk wat zich vrijdagavond precies in het pand aan de Milhezerweg heeft afgespeeld. Nader onderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven.

De politie en het OM hebben na het bekijken van camerabeelden en het horen van de juwelier en zijn vrouw wel "een globaal idee" wat er is gebeurd. De situatie lijkt hierbij te wijzen op "een juiste en gerechtvaardigde zelfverdediging", aldus Nieuwenhuizen.

Zelfverdediging

Op basis van de feiten zoals die nu bekend zijn, is volgens de hoofdofficier een inschatting gemaakt dat "als een strafrechter de zaak voorgelegd zou krijgen, hij een beroep op zelfverdediging zou honoreren". Dit zou betekenen dat de juwelier en zijn vrouw geen straf opgelegd zouden krijgen. 

Het juwelierspaar is daarom na verhoor naar huis gestuurd. Wel gelden de man en vrouw juridisch gezien nog als verdachten van doodslag.

Sluis

Het onderzoek van de politie moet onder meer duidelijkheid geven wie precies op wie heeft geschoten tijdens de fatale overval. Dat is vooralsnog namelijk niet bekend. Vrijdagavond deden geruchten de ronde dat de vrouw van de juwelier beide overvallers had doodgeschoten. Nieuwenhuizen wilde dit zaterdag echter bevestigen noch ontkennen.

Duidelijk is wel dat de overvallers door de juwelier zelf waren binnengelaten. De twee mannen moesten via een sluis naar binnen, zoals bij de meeste juweliers. Ook is bekend geworden dat de vrouw ten tijde van de overval in het pand aanwezig was.

Verder zijn bij onderzoek in het pand twee wapens aangetroffen. Waarschijnlijk is een van de wapens van de overvallers en het andere wapen van de juwelier of zijn vrouw. Zij hadden vermoedelijk geen wapenvergunning, waardoor zij mogelijk wel voor verboden wapenbezit vervolgd zullen worden.

Bekende

Een van de dode overvallers betreft een 20-jarige man uit Eindhoven. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een Marokkaanse achtergrond. De man was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf.

De identiteit van de tweede dode overvaller is nog niet bekend. Volgens het OM gaat het waarschijnlijk om een Nederlandse jongeman met wortels in Noord-Afrika.

De juwelier en zijn vrouw zijn volgens burgemeester Hilko Mak, die ook bij de persconferentie aanwezig was, ''ontredderd''.

Opmerkelijk

Advocaat Peter Plasman vindt het opmerkelijk dat het OM nu al heeft aangegeven dat de zaak rond de overval in Deurne waarschijnlijk niet aan de strafrechter wordt voorgelegd. Dat kan alleen als men zeker weet dat het gaat om noodweer en die zekerheid is er nog niet, zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur. 

"Ik snap niet de noodzaak om meteen na een dag zo'n stellige positie in te nemen", aldus Plasman. "Ik denk dat niemand er bezwaar tegen had gemaakt als de hoofdofficier had gezegd: we gaan niet tot aanhouding over. We zoeken het allemaal heel goed uit en dan zullen we pas met een definitief oordeel komen." 

De raadsman wijst er op dat justitie nog met veel vragen zit en nog helemaal niet zeker weet wie op wie heeft geschoten. Hij vindt dat het OM eigenlijk had moeten wachten tot het onderzoek verder gevorderd is. Justitie heeft het juweliersechtpaar nu in feite al vrijgepleit. 

"Alleen bij hele nieuwe inzichten kan de hoofdofficier nog op zijn beslissing terugkomen. Hij heeft het nu gezegd en daar moet hij voor staan", vindt Plasman. 

Demonstratie

In Eindhoven hebben zaterdagavond rond de dertig mensen gedemonstreerd tegen de actie van de juweliersvrouw, aldus Omroep Brabant

De actievoerders vinden dat de vrouw onterecht als een held wordt gezien. Ze scandeerden meerdere malen 'moordenaar' tijdens de demonstratie.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne