De 200e verjaardag van de Nederlandse Grondwet is zaterdag in Den Haag massaal gevierd. 

Volgens de organisatoren van het Grondwet Festival hebben ongeveer 85.000 mensen de tientallen activiteiten en opengestelde gebouwen bezocht, veel meer dan verwacht.

"Het is geweldig", aldus burgemeester Jozias van Aartsen. "Het mooie weer speelde ook een rol", gaf hij toe.

Koning Willem-Alexander trok twee uur uit voor een bezoek aan het festival. Hij bekeek in het Kabinet van de Koning het originele exemplaar van de op 29 maart 1814 aangenomen Grondwet.

Daarna probeerde hij zich een weg te banen over het Lange Voorhout, waar verschillende onderdelen van de Grondwet werden uitgelicht en uitgebeeld. Het publiek vormde een dichte haag om hem heen, telefoon met camera in de aanslag. Het was hectisch, zo vond de koning.

"We wilden het toegankelijk houden en er zoveel mogelijk mensen bij betrekken. in die opzet zijn we geslaagd", aldus een tevreden Ank Bijleveld, de voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk dat de festiviteiten organiseerde.

Actievoerders

Tussen de massa nieuwsgierigen bevonden zich ook actievoerders van GroenLinks met knalrode T-shirts, waarop aan de ene kant het eerste Grondwetsartikel 1 over gelijke behandeling was te lezen en aan de andere kant 'Ik ben een Marokkaan'. Ze hadden als groep willen optreden, maar kregen geen toestemming, mede omdat ze voor hun demonstratie geen toestemming gevraagd.

De koning woonde ook een toneelstukje bij waarin het conflict werd uitgebeeld tussen Gijsbert Karel van Hogendorp, geestelijk vader van de Grondwet, en koning Willem I. Beide grondleggers van het koninkrijk lagen elkaar niet en dat werd in het voormalige woonhuis van Van Hogendorp - nu een bankgebouw - goed naar voren gebracht. Tot slot van zijn rondgang luisterde Willem-Alexander in de Haagse raadszaal naar een jongerendebat.

Voor de gebouwen en instellingen die zaterdag hun deuren openden, zoals het Catshuis en de Trêveszaal aan het Binnenhof, vormden zich al vroeg lange rijen. De wachttijden waren halverwege de dag opgelopen tot meer dan twee uur. "We proberen zoveel mogelijk van deze bijzondere plekken te laten zien", aldus Van Aartsen.

Bekijk de fotospecial van het Grondwet Festival op NUfoto