Nederland stuurt toch transporthelikopters naar Mali omdat het risico bestaat dat de medische evacuatiecapaciteit niet toereikend is. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om drie Chinooks met zeventig man personeel. De totale bijdrage aan de VN-missie Minusma komt daarmee op ongeveer 450 militairen.

Daarnaast is ook besloten om de militairen in Gao niet meer in tenten, maar in beschermende containers te huisvesten. Gao is namelijk de afgelopen maanden steeds vaker onder vuur komen te liggen.

Dat heeft tot dusver geen ernstige schade of slachtoffers opgeleverd, maar Defensie verwacht dat de frequentie van beschietingen zal toenemen.

Extra kosten

De extra kosten van het sturen van de Chinooks en de containers bedragen in totaal 58,15 miljoen euro. De kosten van de missie zullen vermoedelijk nog oplopen omdat voedsel en water en de infrastructurele werkzaamheden hoger uitvallen dan gepland. Het ministerie verwacht echter dat dit binnen de marges van het verhoogde budget blijft.

Eind vorig jaar is in de Tweede Kamer aangedrongen om met de missie ook transporthelikopters mee te sturen. Minister Jeanine Hennis (Defensie) wilde hier toen niet op ingaan, maar beloofde wel dat ze erop zou toezien dat er in VN-verband transporthelikopters zouden komen in Gao.

Die ''intensieve zoektocht'' van de VN heeft niets opgeleverd. Het CDA en D66 zijn tevreden dat er nu alsnog Chinooks meegaan.

Beschoten

Minusma heeft wel de beschikking over drie civiele transporthelikopters. Die kunnen echter niet onder gevechtsomstandigheden worden ingezet en Franse helikopters zijn al verschillende keren beschoten.

Ook de door de VN aangeboden militaire helikopters bieden onvoldoende kwaliteit, aldus het kabinet. En de Franse helikopters waarvan gebruik gemaakt zou kunnen worden, zijn vier tot zes dagen per maand elders actief.

De Nederlanders gaan vooral inlichtingen vergaren en analyseren. De meeste militairen worden gelegerd in Gao; de rest in de hoofdstad Bamako. Ze krijgen bescherming van vier Apache gevechtshelikopters.

De Chinooks zijn naar verwachting in oktober volledig inzetbaar. De Nederlandse eenheden zijn eind mei operationeel. De missie duurt tot eind 2015.

Dossier Mali | Profiel: Republiek Mali